Skip to main content

Nieuws

Vrijwilligersorganisaties: Zelfsturend of Gestuurd?

Beste vrijwilligersorganisaties van Venlo,

Het Platform Vrijwilligers Organisaties Venlo (PVOV) is nu ruim vijf jaar onderweg. In deze periode hebben we samen vele activiteiten en producten ontwikkeld. We hebben alle ketenpartners meegenomen in onze informatiestromen met als doel het vrijwilligerswerk in Venlo naar een hoger niveau te tillen en in te spelen op zowel landelijke als lokale uitdagingen.

Onze inspanningen omvatten:

  • Ondersteuning van vrijwilligersorganisaties in bestuur en uitvoering
  • Het binden en behouden van vrijwilligers
  • Communicatie naar de samenleving en vrijwilligersorganisaties
  • Waardering voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Al deze punten zijn terug te vinden in de PVOV-werkplan werkplan 2024 (zie download)

Voor onze continuïteit is een stabiele financiering nodig. Helaas is het ons niet gelukt om daartoe een goede relatie op te bouwen met de gemeente. Venlo heeft zelf een eigen uitvoeringsagenda vrijwilligerswerk uitgewerkt. Omdat niet iedereen daaraan heeft meegewerkt en mogelijk niet op de hoogte is van deze uitvoeringsagenda van de gemeente, nodigen wij jullie uit om met ons het overleg van de Commissie Sociaal van de gemeenteraad Venlo bij te wonen:

  • Woensdag 12 juni, aanvang 18.30 uur.
    Locatie: Stadhuis aan de Markt.

De Commissie zal dan de Raads Informatie Brief aangaande de Uitvoeringsagenda Vrijwilligerswerk Gemeente Venlo bespreken. Goed om ons te laten zien tijdens dit overleg.

> De raads informatiebrief en de uitvoeringsagenda is in te zien via de volgende link: De uitvoeringsagenda Vrijwilligers Venlo - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

Standpunt PVOV:
Venlose vrijwilligersorganisaties verdienen een onafhankelijke netwerkorganisatie die het vrijwillig bestuurlijk kader van vele organisaties ondersteunt. Deze organisatie moet los staan van de gemeente Venlo, maar wel een gelijkwaardige gesprekspartner zijn. De rol van de gemeente zou juist faciliterend moeten zijn, want uiteindelijk zijn de vrijwilligers en de vrijwilligersorganisaties de kern van onze samenleving.

Onze toekomst: Wij blijven actief om de vrijwilligersorganisaties binnen de gemeente Venlo te ondersteunen. We zullen kijken, hoe we onze producten verder kunnen uitbreiden naar aanleiding van de uitkomsten van ons vitaliteitsonderzoek, dat door 101 organisaties van de 305 aangeschrevenen is ingevuld (33% respons). Hiermee geven we ook aan dat we een groot adressenbestand hebben van vrijwilligersorganisaties in de gemeente Venlo.

Ook van organisaties die geen subsidierelatie hebben met de gemeente. Als organisatie willen we een ledenraad opzetten, bestaande uit vertegenwoordigers uit het werkveld, om het PVOV verder te ontwikkelen. We zullen hierover berichten en nodigen organisaties uit om zitting te nemen in de ledenraad. We blijven de samenwerking met SMAV als belangenbehartiger van gemeenschapsaccommodaties en met andere vrijwilligersorganisaties in de gemeente Venlo opzoeken.

Oproep aan vrijwilligersorganisaties:
Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker binnen onze samenleving. Dit betekent dat het niet van bovenaf moet worden aangestuurd, maar dat de organisaties zelf de leiding moeten hebben. Laten we daarom samen onze stem laten horen en ervoor zorgen dat we zelf kunnen sturen in plaats van (aan)gestuurd te worden.

Met vriendelijke groet en hopelijk kunnen we elkaar begroeten op 12 juni om 18.30u

Huub Peters
Voorzitter
Platform Vrijwilligers Organisaties Venlo (PVOV)

> Download hier ons Werkplan 2024

> Bekijk hier de raads informatiebrief en de uitvoeringsagenda van gemeente Venlo

Wij nodigen jullie uit om met ons het overleg van de Commissie Sociaal van de gemeenteraad Venlo bij te wonen op woensdag 12 juni, aanvang 18.30 uur. Locatie: Stadhuis aan de Markt.