Skip to main content

Nieuws

E-book over Trends vrijwillige inzet 2023

Afgelopen maand verschenen er maar liefst 24 persberichten over een vrijwilligerstekort, of zelfs het stoppen van een activiteit of vereniging. Dit geeft het belang van strategisch nadenken over vrijwillige inzet wel aan...


Slim van je dat je nu dit artikel leest en meteen het e-book erbij pakt (downloadlink onderaan artikel). Niet omdat er geen vrijwilligers meer zijn (in 2022 werden er op NLvoorelkaar 11% meer nieuwe accounts aangemaakt dan ooit!), maar omdat de vraag hard stijgt. Vergrijzing, bezuinigingen, vluchtelingencrisis, klimaatcrisis, gasprijzen… vanuit alle kanten wordt er een groter beroep gedaan op onze samenleving. De ‘traditionele’ vrijwilliger wordt zo met overbevissing bedreigd maar er is nog steeds een groot onbenut potentieel bij de ‘kweekvis’- vrijwilligers (zie de Science Talk van prof. dr. Lucas Meijs verderop). Dit is hét moment voor actie dus!


Met NLvoorelkaar inspireren we iedereen iets goeds te doen met hun tijd en talent. Onze platformen op maat vormen zowel de vijvers om kant & klare vrijwilligers uit te vissen, de kweekvijvers voor de toekomst van vrijwillige inzet als de ‘plankton’, nieuwe spontane vormen van goed-doen en de voedingsbodem van veel soorten vrijwilligersenergie.


We nodigen je dan ook uit om hier gebruik van te maken. Speel met dit e-book in op de laatste trends, doorgrond wat vrijwilligers écht willen en maak gebruik van slimme techniek(en) om het komende jaar weer of méér impact te maken. Plaats gratis vrijwilligersvacatures op ons platform, deel dit e-book met anderen en denk aan ons als je nóg meer vrijwillige inzet wil realiseren. We vertellen graag meer over onze platformen en activatiecampagnes op maat voor vrijwilligerscentrales, gemeenten, bedrijven en meer.


Veel leesplezier met alweer de 9e editie van dit onderzoek en e-book waar meer dan 200.000 deelnemers en 17.273 respondenten aan hebben bijgedragen!

> Download E-Book

Top 5 snelste stijgers aanbod:

Deze door vrijwilligers gekozen categorieën van hulpaanbod groeiden het hardst:

  1. Inzamelacties: ruim 1.300x, 414% meer dan in 2021.
  2. Klussen & techniek: 2.250x, 11% meer dan in 2021.
  3. Computer: bijna 2.900x, 5% meer dan in 2021.
  4. Tuin & natuur: 3.375x, 5% meer dan in 2021.
  5. Sport & beweging: bijna 3.900x, 4% meer dan 2021.