Skip to main content

Nieuws

Hoe betrek je jongeren bij vrijwilligerswerk?!

Vaak wordt bij vrijwilligerswerk aan de oudere medemens gedacht. Maar hoe zorg je nu dat je jongeren betrekt als vrijwilliger? Hieronder enkele tips, die we ook aan onze toolbox toevoegen:

5 Tips om jongeren te triggeren voor vrijwilligerswerk

  1. Identificeer hun persoonlijke interesses Vraag jongeren waar hun interesses liggen en zoek vrijwilligerswerk dat aansluit bij hun passies. Als jongeren iets doen wat ze leuk vinden en waar ze gepassioneerd over zijn, zijn ze waarschijnlijk gemotiveerder om zich 1 in te zetten
  2. Leg de impact uit Laat jongeren zien hoe hun vrijwilligerswerk bijdraagt aan de gemeenschap en de wereld om hen heen. Leg uit hoe ze met hun werk een verschil kunnen maken en help hen te begrijpen hoe hun inspanningen ertoe doen.
  3. Geef autonomie Geef jongeren de vrijheid om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk. Wanneer jongeren het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun activiteiten en verantwoordelijkheden, zijn ze meer gemotiveerd om zich in te zetten.
  4. Beloon inspanning Erken de inspanningen en prestaties van jongeren. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je ze fysiek beloont met geld of prijzen, maar ook het bieden van constructieve feedback en het tonen van waardering kan motiverend werken.
  5. Maak het leuk Vrijwilligerswerk hoeft niet saai te zijn. Maak het leuk en uitdagend voor jongeren door creatieve activiteiten of sociale evenementen te organiseren. Op deze manier kunnen jongeren hun tijd besteden aan iets dat ze leuk vinden en nieuwe vaardigheden opdoen terwijl ze bijdragen aan de samenleving.

Doe er je voordeel mee en trek de wijk in. Betrek de jongeren bij het vrijwilligerswerk!

"Ik sport zelf veel en zou best wat meer voor onze club willen doen. Vaak zijn het vaders of moeders maar ik denk dat ik ook best iets kan doen voor de jongste jeugd bij onze club."