Skip to main content

Nieuws

Laten (be)sturen of zelf (be)sturen? Wat is onze rol?

Wij weten wat we willen, nl. graag blijven samenwerken met alle vrijwilligersorganisaties in Venlo en samen streven naar een sterk vrijwilligersnetwerk. We vinden het van belang dat we als vrijwilligersorganisaties onze eigen agenda kunnen behouden en niet worden aangestuurd door een externe partij of door de gemeente. Maar welke rol past ons het beste volgens u?

Lees het artikel onder deze enquete en geef vervolgens uw mening door de enquete in te vullen

Enquete

Invalid Input
Please type your full name.
Please type your full name.

Download hier ons Werkplan 2024

Als PVOV zouden wij graag ons werk voort willen zetten zoals beschreven in ons werkplan 2024 (zie download). We willen dit werkplan graag tot uitvoering brengen samen met jullie als organisaties, de vrijwilligers en de actieve burgers die niet georganiseerd zijn

Beste (vrijwillige) bestuurders.

Onlangs hebben wij een Vitaliteitsscan gehouden en hebben geconstateerd dat wij veel waardering van jullie krijgen voor ons werk. Dat is dan ook de reden waarom wij deze extra nieuwsbrief uitbrengen. Immers, wij maken ons ernstig ongerust over de ontwikkelingen rondom de uitwerking van de Uitvoeringsagenda van de gemeente over het vrijwilligerswerk.

De gemeente wil inhoudelijk niet in gesprek met ons, terwijl we genoemd staan in het coalitieakkoord als een gesprekspartner in het coalitieakkoord 2022-2026

Citaat: Voortvloeiend uit ons kader “Fier op Venlo” gaan we de komende periode het vrijwilligersbeleid verder vormgeven, samen met diverse betrokken organisaties (zoals de overkoepelende organisatie PVOV). We gaan de specifieke beleidsdoelen uitwerken en daarna in de praktijk doorvoeren. Einde citaat. 

Wij worden pas geïnformeerd door de gemeente als de Uitvoeringsagenda door het college van B&W al is vastgesteld. Ruim 5 jaar is het PVOV bezig geweest een basis te leggen voor een gedragen platform door de vrijwilligersorganisaties zelf. Dit zelfs in 2019 op verzoek van de gemeente Venlo zelf voortvloeiend uit de aanbesteding  Sociale Basis. We hebben  ondersteunende producten ontwikkeld en gemaakt en themabijeenkomsten georganiseerd.

  • Vertrouwenspersoon
  • Klachtencommissie Ongewenste Omgangsvormen
  • Ombudsman
  • Fondsenwerver
  • Lasso Administratie pakket
  • Toolkit voor vrijwilligersorganisaties
  • Regelmatig een nieuwsbrief met informerende artikelen
    Overleg informele vrijwilligersorganisaties
  • Lid van het NOV (Nederlandse Organisatie Vrijwilligers)
  • Info Landelijke regelgeving o.a. WBTR en VOG
  • Pact van Venlo ontwikkeld en ondertekend door nagenoeg alle in Venlo actieve  beroepsorganisaties met als inzet de gelijkwaardigheid van de beroepskracht en de vrijwilliger
  • Ondersteuning bij het Calamiteitenplan voor de vrijwilligersorganisaties in Steyl
  • Ondersteuning aan kleine organisaties bij het aanvragen van de gemeentelijke subsidie
  • Beantwoorden of doorverwijzen van veel kleine korte vragen rond organisaties en het vrijwilligerswerk
  • Symposium “De kracht van het Vrijwilligerswerk”
  • Vitaliteitsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2024
  • Adviseurs voor het behalen van een “Goed geregeld” certificaat via het NOV
  • Werkplan voor 2024 met bewustwordingscampagne vrijwilligerswerk, Vrijwilligers Gala 2024, uitwerking en verdiepen van de uitkomsten Vitaliteitsonderzoek

Wij willen jullie, op deze manier, vroegtijdig informeren zodat wij jullie mening in een (gezamenlijk) standpunt kunnen meenemen. Onze zorg is: of dat wij als vrijwilligersorganisaties straks nog over onze eigen agenda kunnen beschikken?

Het PVOV is een netwerkorganisatie ter ondersteuning van de talloze vrijwilligersorganisaties die Venlo rijk is. Van cultuur, sport, zorg en maatschappelijk actief en de vele actieve burgers die veel werk verzetten zonder dat ze georganiseerd zijn. Een netwerkorganisatie ter ondersteuning van het vrijwillig bestuurlijk kader van vele organisaties, waar gezamenlijk heel veel bestuurskracht zit. Een organisatie die los staat van de gemeente Venlo maar die wel een gelijkwaardige gesprekspartner zou moeten zijn. De rol van de gemeente zou dus juist een faciliterende rol moeten zijn. Per slot van rekening is de vrijwilliger van de samenleving zelf! Het vrijwilligerswerk zal steeds belangrijker worden binnen onze samenleving maar dat wil wel zeggen dat je dit niet van bovenaf moet aansturen maar aan de organisaties zelf over moet laten.

Als PVOV zijn we nu ruim vijf jaar onderweg. Zoals al aangegeven hebben we vele activiteiten en producten ontwikkeld. We hebben dit altijd op een transparante manier gedaan en de vrijwilliger en de vrijwilligersorganisaties voorop gesteld. Ook de gemeente hebben we altijd daar waar mogelijk in de informatielus meegenomen. Dit om het vrijwilligerswerk in Venlo naar een hoger plan te kunnen tillen en in te spelen op landelijke en lokale problemen. Met onze financiën kunnen we nog door tot 1 oktober 2024 en de wethouder heeft aangegeven dat wij niet in aanmerking komen voor een subsidie. 

Als PVOV zouden wij graag ons werk voort willen zetten zoals beschreven in ons werkplan 2024 (zie download). We willen dit werkplan graag tot uitvoering brengen samen met jullie als organisaties, de vrijwilligers en de actieve burgers die niet georganiseerd zijn

We willen graag blijven samenwerken met alle vrijwilligersorganisaties in Venlo en samen streven naar een sterk vrijwilligersnetwerk. Het is van belang dat we als vrijwilligersorganisaties onze eigen agenda kunnen behouden en niet worden aangestuurd door een externe partij.  Daarom roepen we jullie op om ons te steunen in onze strijd voor behoud van onze autonomie en samen op te komen voor het belang van het vrijwilligerswerk in Venlo. Samen kunnen we er voor zorgen dat het vrijwilligerswerk de erkenning en ondersteuning krijgt die het verdient. We kijken uit naar jullie steun en mogelijke feedback om gezamenlijk sterk te staan richting de gemeente. Als jullie behoefte hebben voor nader informatie c.q. overleg horen wij dat graag en zullen desgewenst een extra bijeenkomst organiseren. Daarnaast kun u via onze enquete hierboven direct reageren op deze brief. 

Dank voor jullie aandacht en we horen graag van jullie!

Huub Peters

Voorzitter PVOV

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.