Geslaagde workshop Grens overschrijdend gedrag
Maandag 23 oktober jl. vond de workshop Grensoverschrijdend gedrag plaats
Deze bijeenkomst werd gegeven door Leo Heldens, lid van de klachtencommissie en Thérèse Beurskens, vertrouwenspersoon PVOV.
Voor deze bijeenkomst hadden zich 12 organisaties aangemeld, van klein tot groot en verschillend in doelstelling (sport, zorg en cultuur). Dit was een mooie afspiegeling van de Venlose vrijwilligersorganisaties. Het was een interactieve workshop waarbij deelnemers zelf konden ervaren wat uitsluiting, pesten of plagen met je kan doen.
Verder kwamen er verschillende aspecten aan de orde aan de hand van stellingen en film. Voor vele was het een eerste aanzet van bewustwording van deze problematiek. Er wordt snel gezegd “het komt bij ons niet voor” maar je moet altijd alert blijven. Organisaties zullen hier een vervolg aan moeten geven en zorgen voor een continu bewustzijn en een fundering van bepaalde basisafspraken binnen de organisatie. En bespreekbaar maken binnen het bestuur, wie is hier verantwoordelijk voor. En hoe creëer ik een sociaal veilige omgeving voor vrijwilligers en deelnemers zodat men ook durft te melden. En nemen we de melding dan ook serieus. Het is goed om dit te kunnen delen met ander organisaties. Per slot van rekening staan we met zijn alle voor dezelfde opgave. Een goede veilige sociale omgeving voor deelnemer en vrijwilliger.
De deelnemende organisaties hebben de workshop als voldoende tot meer dan voldoende ervaren. Op deze manier nieuwe aandachtspunten ervaren om op te pakken en het van elkaar leren van wat wel en wat niet werkt.
Als PVOV gaan we kijken of we deze workshop nogmaals kunnen geven en hoe we hier een goed vervolg aan kunnen geven.
In onze toolkit staat de workshop met een handleiding voor een opzet “Wat is je functie als bestuurslid van een vereniging/stichting bij zaken als seksueel grensoverschrijdend gedrag en discriminatie” en een checklist van risicofactoren.
Neem contact op!
Wil je hiermee aan de slag als bestuur en kun je wat ondersteuning hierbij gebruiken, aarzel niet en mail ons met jou vragen en we kijken graag met jullie samen naar de mogelijke oplossingen.
Klik op onderstaande link voor meer info over: